Op 31 oktober wordt door steeds meer Nederlanders Halloween gevierd. Halloween is een feest van pompoenen, snoep en verkleedpartijtjes maar ook van angst, duister en dood. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Want de dood staat centraal. En daar moet je geen spelletje van maken.
Gelukkig is er ook een blijde boodschap. Onze God is de God van het licht en het leven. Jezus zegt niet voor niets: "Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben" Johannes 8:12.
Niet zo onschuldig als het lijkt
Halloween is voor veel mensen een feest van ‘lekker griezelen’ – met pompoenen, snoep en verkleedpartijtjes. Omringd door heksen, spoken, vampiers, weerwolven en zombies. Het lijkt misschien een onschuldig feest, maar dat is het niet. Zoals God echt bestaat, zo bestaan ook de duivel en boze geesten echt.
De oorsprong van Halloween
Halloween werd al ver voor de middeleeuwen gevierd door de Kelten. Bij de Kelten speelden doden en geesten een belangrijke rol. Zij vierden Samhain in de nacht van 31 oktober. Zij geloofden dat die nacht geesten van de doden van dat afgelopen jaar terugkwamen om bezit te nemen van een levend lichaam. Om zich daartegen te beschermen verkleedden mensen zich als ‘dode’ en/ of droegen ze maskers. Ook verzamelden zij offers voor de geesten. Later werden het Katholieke Allerzielen en Allerheiligen gevierd op 1 en 2 november. Samhain werd zo de avond voor deze Katholieke feestdagen en kreeg de naam: ‘All Hallows Even’ (Aller Heiligen Avond). Lees verder over de oorsprong van Halloween en waarom het niet zo onschuldig is als het lijkt opwww.zoeklicht.nl/artikelen/waarom-halloween-niet-onschuldig-is.
Wandel in het licht
Wij mogen als Christenen Jezus volgen en wandelen in het licht. Jezus heeft de dood verslagen. De duisternis van Halloween past daar op geen enkele wijze bij.